Friday, May 20, 2016

ALTERnatives. [Ποιες Βουλευτικές 2016;]

Χαίρονται οι «Μικροί» που είναι πολλοί σαν υποψήφιοι φέτος;
Ενώ ταυτόχρονα φωνάζουν ενάντια στην αποχή;
Βάλτε μουσική (πρόβλημα στο ClypIt, θα αρκεστούμε στο Youtube προς το παρών) και θα στους φτιάξω εγώ.

“…Nothing ever burns down by itself,
every Fire needs a little bit of help…”


Με ενοχλεί αφάνταστα η με αυξανόμενη συχνότητα παρουσία διάφορων υπο–ψόφιων (δυστυχώς και νεαρών) που εδέησε το -όποιο -κόμμα να τους «ρίξει στον αγώνα» και έμαθαν να ξεκινούν [υποψιάζομαι επίτηδες, για να προκαλούν εκνευρισμό] κάθε –μα κάθε –φορά με το κακάσχημο ποίημα, "η αποχή είναι συνενοχή", συνοδευόμενο από –κάποιου επικοινωνιολόγου της κακίας ώρας –εφευρήματα τύπου «γιατί να αποφασίζουν άλλοι για εσάς», «μην μένετε σιωπηλοί», «(σ)των φρονίμων τα παιδιά, παρ’ την πόρτα και φύγε», κλπ.
Μοιάζουν όλοι τόσο σίγουροι πως αν συμμετέχω θα τους επιλέξω.

Προσωπικά, σπανίως απέχω.
Συχνότερα επιλέγω την αγνότητα του Λευκού ή την έκσταση της (καλής;) Ποίησης.
Θεωρώ όμως όσους επαναλαμβάνουν τέτοια τσιτάτα ως μικροκέφαλους αναμεταδότες που μου σπαταλάνε τον χρόνο μου.

Εδώ κύριοι… εκλέγουμε Βουλευτές Επαρχιών… και –ασχέτως του γενικού εκλογικού μέτρου –στην Πρώτη Κατανομή μετρά ΜΟΝΟ το επαρχιακό εκλογικό μέτρο.

Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι η Αποχή και τα Μη Έγκυρα (λευκό / άκυρο) ρίχνουν κάτω τον αριθμό ψήφων που χρειάζεται κάποιος για να περάσει από την πρώτη κατανομή -και αυτό ασχέτως του γενικού εκλογικού μέτρου. Το «μέτρο» επηρεάζει το ποιοι θα πάρουν έδρες σε 2η και 3η κατανομή. Έτσι δεν είναι;
Εφόσον ισχύει αυτό κύριοι, τα μη έγκυρα και η αποχή μπορούν –στη Νήσο Κύπρο –να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.


Αν π.χ. στη Λευκωσία υπάρχουν 140,000 έγκυρα τότε (διαιρούμε με 20 έδρες και έτσι στην 1η κατανομή) εκλέγεσαι με 7,000. Αν υπάρχουν 130,000 τότε εκλέγεσαι με 6,500. Νομίζω ισχύει σειρά προτεραιότητας αν περισσεύουν.


Το κερασάκι στην τούρτα;

Όπως με το να απέχεις… μικραίνεις την δεξαμενή εγκύρων από την οποία θα γίνει η πρώτη κατανομή… έτσι και με το να συμμετέχεις… αυξάνεις αυτή την δεξαμενή ψήφων και επομένως αυξάνεις –σε απόλυτα νούμερα, ξεχάστε τα ποσοστά –το «μερίδιο» που χρειάζεται ο κάθε άλλος «μικρός» υποψήφιος για να περάσει από την 1η κατανομή.

Άμα γουστάρεις κάποιον, τον ψηφίζεις και τον «ευνοείς», ελπίζοντας πως το ίδιο θα κάνουν αρκετοί άλλοι έτσι ώστε να εκλεγεί.
Άμα δεν γουστάρεις κανένα τους αλλά έχεις πειστεί να μην απέχεις και να μην φτιάξεις ποίηση;
Άμα θεωρείς «πορδές» όλους αυτούς που καμώνονται ότι δεν είναι παράγωγα του ίδιου συστήματος και θες να τους κάνεις ζημιά;
Απλό!

Ψηφίζεις τον πιο «άκυρο»!
Π.χ., αυτόν τον Γεώργιο Χριστοφόρου –τελευταίος στη σειρά του ψηφοδελτίου Λευκωσίας –της «αποποινικοποίησης».

Ακόμη και αν δεν ευελπιστείς πως ο –μπαρουτοκαπνισμένος – «δικός σου» θα εκλεγεί (ίσως να μην σε ενδιαφέρει κιόλας), ψηφίζοντας αυτόν δυσχεραίνεις τη θέση διάφορων επίσης «μικρών» που –όπως και οι «μεγάλοι» –πιπιλούν την καραμέλα του «η Αποχή είναι συνενοχχχ…..ΦΦΦΦΦΑΑΑΑΑΑΠΠΠΠΠ».

Δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας. Εγώ θα το έλεγα Εκδίκηση!
Να σας δώσω ένα «πλην», αυτό θέλετε;
Πλην ένα;
Μπράβο στους Minus One!

Labels: , ,

4 Comments:

Blogger the Idiot Mouflon said...

Ρεπερτόριο:
“Give the Anarchist a Cigarette”, Chumbawamba.
“Μικρή Τερέζα”, Πανούσης Τζιμάκος.


https://imgflip.com/i/14cjog

20/5/16 13:41  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Το εκλογικό σύστημα για 2016:
http://www.elections2016.gov.cy/eklogiko-systima.htm


Παρόμοια άρθρα για το ίδιο θέμα:
http://www.onlycy.com/articles/kyria-themata/politiki/28694-analysi-ayxisi-eklogikoy-metroy-12-simeia-5-politika


Εναλλακτικό τραγουδάκι: https://www.youtube.com/watch?v=fT75N0yOG6M
{Τζιμάκος, "Κουφάλες"}

20/5/16 13:47  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Για τις αντιρρήσεις των φίλων στατιστικολόγων...

Λέω, «Χαίρονται οι “Μικροί” που είναι πολλοί σαν υποψήφιοι φέτος; Ενώ ταυτόχρονα φωνάζουν ενάντια στην αποχή;» … και στη συνέχεια, «Μοιάζουν όλοι τόσο σίγουροι πως αν συμμετέχω θα τους επιλέξω».

Εγλω αποφεύγω την ευκολία του 100,000 με (επαρχιακό) μέτρο τις 5,000… προτιμώ το 140,000 με 7,000 που είναι πιο κοντά στα αποτελέσματα (της Λευκωσίας) των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Επί της ουσίας είναι το ίδιο, στην 1η κατανομή δηλαδή έχουμε: Έγκυρα / Έδρες.

Αυτό που μου προκαλεί γέλιο και θυμό μαζί είναι που φωνάζουν και οι «μικροί» ενάντια στην Αποχή.
Ως μικρούς θεωρώ όσους «παραδοσιακά» λαμβάνουν ποσοστά κάτω ή περίξ του –σημερινού –εκλογικού ορίου του 3.8… δηλαδή βγάζω έξω το ΑΚΕΛΔΗΣΥΔΗΚΟΕΔΕΚ (φάτε τη σκόνη μου όσοι πιπιλάτε το ΔΗΣΑΚΕΛ).
Αυτοί δηλαδή που είτε κυμαίνονται πλησίον του συγκεκριμένου 3.8 … είτε είναι νεόφερτοι και δεν έχουμε προηγούμενα στοιχεία… είτε είχαν κατεβεί και το 11 αλλά καταγράφοντας πενιχρά ποσοστά.
Η ΕΔΕΚ μοιάζει να έχει πρόβλημα λόγω διαρροών προς Λιλλήκα… αλλά για χάρη αυτής της συζήτησης ας μην την κατατάξουμε στους μικρούς.

21/5/16 13:12  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Οι «μεγάλοι» μπορούν «ανέξοδα» να φωνάζουν για την αποχή καθότι –ενώ ισχύει και για αυτούς η «αβεβαιότητα» που αναφέραμε άνωθεν –στην ουσία έχουν «καπαρωμένη» την συμμετοχή τους σε 2η και 3η κατανομή.
Όχι όλοι σε ίδιο βαθμό, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός αναμεταξύ τους για τα «πέραν της 1ης κατανομής»… ΑΛΛΑ σε σχέση με την 1η κατανομή εδρών… η έγνοια τους δεν είναι τόσο το να πιάσουν το Επαρχιακό Εκλογικό Μέτρο (σε ψήφους το έχουν «σίγουρο», οι σταυροί προτίμησης είναι άλλο θέμα )… αλλά το να ΜΗΝ το πιάσουν οι μικροί.

Για να τους κοντράρει κάποιος «μικρός» στην 1η κατανομή … σε σενάριο όπου η αποχή πέφτει… πρέπει αυτός να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο από τις «επιστροφές» των όσων σκέφτονταν να απέχουν ή να ρίξουν Λευκό / Άκυρο (δες παρακάτω "πιέσεις προς αποκλίνουσα συμπεριφορά").
Να θυμίσω πως Λευκά και τα Άκυρα το 11 έλαβαν –Παγκύπρια –μόλις 13,670 ψήφους, ποσοστό δηλαδή που για να κάνει διαφορά στην 1η κατανομή πρέπει να «γέρνει μονόπαντα» τουλάχιστον σε μια επαρχία .
Για την «απλή αποχή» αντιλαμβάνεσαι πως κανένας δεν έχει τα πραγματικά νούμερα καθότι οι εκλογικοί κατάλογοι είναι μάλλον ελλιπώς καταρτισμένοι (μετανάστευση, θάνατοι, διπλοεγγραφές, μη εγγραφή νέων).
[ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_2011 ]

Τώρα… σκέψου πως είσαι ο Αρχηγός σε ένα από τα ΑΚΕΛΔΗΣΥΔΗΚΟΕΔΕΚ, ας πούμε … ο Κύριος Κουνουπίδης.
Δεδομένης της προαναφερθείσας αβεβαιότητας … στην 1η Κατανομή… εσύ ποιος θα ήθελες να είναι ο «στόχος» για τους μικρούς… οι 6,500 στις 130,000 ή οι 7,000 στις 140,000;
Μην το σκεφτείς μόνο «στατιστικά», σκέψου λίγο και πως… όταν αυξάνονται οι αριθμοί… αυξάνονται και οι «πιέσεις» προς την όποια «αποκλίνουσα συμπεριφορά».
Εγώ θα προτιμούσα το 2ο για τους αντιπάλους μου.

ΓΙ’ αυτό ακριβώς λέω στους «μικρούς»: Μην φωνάζετε τόσο για την Αποχή… μπορεί η δική μου αποχή να σας βολεύει διότι… κάλλιστα θα μπορούσα να ψηφίσω τους «μεγάλους» ή –χειρότερα για εσάς, πιστεύω –να ψηφίσω έναν άλλο «άκυρο» υποψήφιο ταυτόχρονα «βοηθώντας» την δεξαμενή εγκύρων να τείνει προς τις 140, 000 παρά προς τις 130,000.

Επιπλέον… ακόμα και αν ψηφίσω αυτόν που μου τα έπρηξε με την Αποχή… επειδή πάλι ανεβάζω την δεξαμενή εγκύρων… θα πρέπει και άλλοι να με ακολουθήσουν για να έχει ο υποψήφιος μου όφελος… ειδικά φέτος που οι «μικροί» είναι πιο πολλοί. Ψηφίζοντας τον όποιον από αυτούς (σκέφτομαι σοβαρά να επιλέξω αυτόν που ανάφερα στην ανάρτηση)… περισσότερο δυσκολεύω όλους τους άλλους μικρούς.. παρά ευκολύνω τον ίδιο.


Εν συντομία,

Λαμβάνοντας υπόψη και τις πιέσεις προς την όποια αποκλίνουσα συμπεριφορά και τον αυξημένο αριθμό "μικρών" φέτος... εγώ θα προτιμούσα να ποντάρω στο 5 στους 100 παρά στο 50 στους 1000.

21/5/16 13:14  

Post a Comment

<< Home