Friday, January 08, 2010

ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

Το ( "πολύ" )
δίκαιο μιας ομάδας
νοείται
να καταργεί το άδικο.
Δεν νοείται
να καταργεί
το
(έστω "λίγο" )
δίκαιο της άλλης.

(Πάω για Τεκίλες)

Labels: , ,

21 Comments:

Blogger ΠΛΑΝΗΤΑΣ said...

Με "έκαψες" αγρινό! Πάω για τζιν με τόνικ!

9/1/10 00:31  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Να κάνουμε και ποστ "παρατηρήσεις εξοδούχου".

Προ-σόοοο-ΧΗ !

Βρε Πλάνητα, προσπαθώ με όλο μου το είναι να "αντισταθώ" στην λογική των σύγρονων "μηδενιστών" και στη (νετσαγιεφική) "λύσσα" τους. Και το βρίσκω ολοένα και πιο δύσκολο.

Όχι, δεν με παίρνει να ξεκινήσω κανένα "αντάρτικο" και ούτε το θέλω.

Νοιώθω όμως ότι λιγοστεύουν τα όποια "εφόδια" μου ενάντια στη λογική αυτών των παιδιών. Πως να τους πω "όχι ρε, δεν πρέπει να τα κάψετε όλα" όταν οι συνάνθρωπο μου, "δημοκράτες", "προοδευτικοί", "ανοιχτόμυαλοι", κλπ. δείχνουν να ξεχνούν τα αυτονόητα;

9/1/10 03:46  
Blogger rose said...

τι να σου κανουν λίγες τεκίλες
εδω ενας ωκεανός και δεν φτάνει...

νόμιζα ότι ήμουν προετοιμασμένη για το αναμενόμενο αποτελεσμα...

μπα!!!!!!!!!

ΑΠΑΙΤΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ
ΑΝΤΕ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ

9/1/10 10:01  
Anonymous thank you for not smoking said...

QUOTATION
ΑΠΑΙΤΩ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ΤΩΡΑ.
ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ.

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΊ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΘΩΣ Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΩΧΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ. ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΩΔΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΠΆΝΤΩΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΘΑ ΕΝΤΡΥΦΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΨΙΑ ΌΤΙ ΥΠΕΡΑΣΠΊΖΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΙΚΉ ΤΟΥ ΦΎΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΗΔΟΝΗΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΑ ΤΑ παραπανω ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ να παραχωρησει με κρατικό κονδύλι σακάκι η καπαρτίνα στους καπνιστές της χώρας για τις κρυες νυχτες του χειμώνα...

9/1/10 16:44  
Blogger rose said...

εκέντησες μεγάλε!

9/1/10 17:55  
Blogger milaz said...

@Αγρινό:
Καταλαβω ακριβώς τι λαλείς.... έχω μιαν νέα φερράρι τζαι θέλω να την οδηγώ στα 200χλμ/ώρα αλλά εν με αφήνουν, εγώ θέλω να βουρώ τζαι να μεν σταματώ πούποτε - με στο αλτ, με στα φώτα τα κότσιηνα, ειδικά άμαν είμαι στο κότσιηνο τζαι εν έσιει κανένα που έρκεται εγώ πρέπει να μπόρω να πιένω, διαβάση πεζών μίσιημου - οι δρόμοι ένεν για τα αυτοκίνητα; γιατί να πρέπει να σταματώ; Η φερράρι ευτυχώς χωρεί τζαι πας το πεζοδρόμιο μπροστά που το σπίτι μου - η γειτόνισσα με την αμαξού του μωρού ας κατεβεί να περπατήσει στο δρόμο, εγώ έτσι θέλω να κάμνω, θέλω, θέλω, θέλω.... γιατί να μεν μπορώ να κάμνω τζίνον που θέλω; Ένεν έτσι το δίκαιο; Ο καθένας να μπορεί να κάμνει τζίνον που θέλει;

9/1/10 19:05  
Anonymous Γιώργος said...

Εγώ θέλω το βασικό μου δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Έσιει τόσα χρόνια που φωνάζει το NRA στην Αμερική τζαι κανένας εν ακούει. Εγώ ξέρω να χρησιμοποιώ με προσοχή το ούζι μου, τζαι εν ευθύνη της αστυνομίας να έβρει τους εγκληματίες με τα ούζι. Εν γίνεται να μου απαγορεύει εμένα να κυκλοφορώ με το ούζι μου αφού υπόσχουμαι ότι εννα το χρησιμοποιώ υπεύθυνα. Εξάλλου μπορούμε να κάμουμε ειδικά σκοπευτήρια τζαι να πηέννουμε ούλλοι οι λάτρες του ούζι να διασκεδάζουμε μεταξύ μας.

Αντίσταση στους μεγάλους αδελφούς τώρα! (όι με το ούζι, εννοώ νόμιμα πράματα)

9/1/10 20:41  
Blogger the Idiot Mouflon said...

@Προειδο-ποιητική Ταμπέλα
Να απαγορευτούν και τα κεφαλαί; Όχι, όχι κύριε Αβέρωφ, όχι τα κεφάλαια. Τα κεφαλαία είπα.


@ Μιχάλης
Απαντήσεις έλαβες στο ιστολόγιο σου όπου κάναμε τη σχετική συζήτηση:
http://www.milaz.net/?p=488

Μάλλον ΔΕΝ καταλάβεις τι λαλώ ή κάμνεις πως δεν καταλάβεις.

Σου εξήγησα ότι δεν θέλω να "κάμνω ότι θέλω" εκεί που ενοχλώ και παραβιάζψ τις ελευθερίες των άλλων. Οπότε, το παράδειγμα με τον "μάγκα" οδηγό της φερράρι είναι άκυρο (τζιαι του νηπιαγωγείου).

Θα ήταν πιο κοντινό στην παρούσα κατάσταση (αν και σε μερικό βαθμό μόνο) εαν υπήρχαν επιχειρηματίες πρόθημοι να κάμουν πίστες για να τρέχουν με 200 οι διάφοροι ατίθασοι ...βάζοντας σε κίνδυνο μόνο τις ζωές ομογνομούντων οδηγών.... και εσύ έφερες αντιρρήσεις και ζητούσες νομικά να επιβληθεί απαγόρευση ... διότι έτσι "θα υπάρχουν παράθυρα, θα ενθαρρύνουν την ταχύτητα και κανένας δεν θα κρατά τους σωστούς οδικούς κανόνες"... ή ότι "όλοι οι δρόμοι θα γίνουν πίστες στο τέλος".

Πάλιν, είναι κακό παράδειγμα αλλά τουλάχιστον προσπάθησα να το φέρω κοντά στην πραγματικότητα της υπό συζήτηση κατάστασης, αντίθετα με εσένα που επιμένεις σε άκυρα "paradigms"μ προσπερνόντας την ουσία: υπάρχουν τρόποι να λειτουργούν οι ατομικές ελευθερίες και των δύο ομάδων.


Έχει όμως ενδιαφέρον το παράδειγμα σου.

Ψες καθόμουνα 4 ώρες έξω από μια μπιραρία στην Μ. Παρίδη (Έγκωμη).

Πέραν του καυσαερίου (γκουχ γκουχ), έβλεπα τα αυτοκίνητα "ατίθασων" νεαρών να γκαζώνουν μέσα σε ένα δρόμο στενό, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά, με πεζούς και μαγαζιά σε απόσταση αναπνοής. Το πρωί είχαμε αλλού ακόμα ένα θανατηφόρο.

Τους οδικούς κανόνες και την τήρηση τους ... η αστυνομία ΔΕΝ μπορεί να τα επιβάλλει πλήρως... και τούτο βάζει σε κίνδυνο την υγεία άλλων.

Σύμφωνα με τη λογική σου (όπως την παράθεσες στο ιστολόγιο σου) θα πρέπει να πάμε σε αυστηρότερο νόμο με απαγόρευση όλων των αυτοκινήτων που ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας... ακόμη και στις πίστες.

9/1/10 20:44  
Blogger the Idiot Mouflon said...

@Γιώργος

Το τσιγάρο είναι νόμιμο προϊόν.

Τα όπλα για ιδιώτες είναι παράνομα με κατ' εξαίρεσην αδειοδοτήσεις.

Απροβίβαστος.

9/1/10 20:46  
Blogger the Idiot Mouflon said...

@ Μιχάλης

πρόθυμοι.

9/1/10 20:48  
Anonymous Γιώργος said...

Μπράβο, ω μεγάλε δάσκαλε. Σε ευχαριστώ για το βαθμό σου. Θα προσπαθήσω του χρόνου να περάσω.

9/1/10 22:12  
Anonymous milaz said...

Αγρινό:

Μπορείς να σκεφτείς λίγο γιατί οι πίστες δεν έγιναν ποτέ; Σκέφτηκες τι θα γίνει στον πρώτο θάνατο 20χρονου ή 40άρη οικογενειάρχη; Τζίνον που ζητάς εσύ είναι να γίνει παράλληλα με όλους τους δρόμους ένας δρόμους για τζίνον που θέλει να βουρά ή να γίνουν πίστες. Και θεωρείς ότι εν καλή ιδέα τούτα και ότι πρέπει το κράτος να τα επιτρέπει για να το εκμεταλλευτούν κάποιοι επιχειρηματίες... και θέλεις να συμφωνήσω με τούτο το "λογικό" γιατί θεωρείς οτι εν ατομικό σου δικαίωμα επειδή το επιλέγεις συνειδητά.... τη στιγμή που έχεις "πιστα" να "οδηγάς" όσο θέλεις...

Εξακολουθείς να βλέπεις μόνο το δικό σου παράδειγμα και να βλέπεις τις λέσχες καπνιστών σαν καλύτερη λύση. Πε τωρά ότι ανοίω μπαρ μόνο για καπνιστές - εννα έρκεσαι; τζαι για πόσο τζαιρό; Οξα εννα πας στο μπαρ που ξέρεις τον μπαρμαν που επίενες παλιά; Για όλα τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν με το παθητικό κάπνισμα δεν μιλάς - λαλείς μας μόνο για το Αγρινό που θέλει να πιει τσιάρο στο μπαρ. Αν είναι να θυσιαστεί το Αγρινό για 2 λεπτά να φκει ποξω για ένα τσιάρο ας είναι - σε σχεση με όλα τα άλλα που γίνονται κάθε μέρα σε δουλειές, καντίνες, κουρεία, πρακτορεία, ταβέρνες κτλ.

Έχεις δικαίωμα να καπνίζεις και είσαι ΟΚ με το να περιορίζεται ο χώρος των καπνιστών, αλλά θέλεις να ορίσεις πως και που θα είναι αυτός ο χώρος - ότι κάπως θα έχει σουπερ εξαερισμό και όλοι τα καταστήματα μαγικά θα έχουν κατάλληλο χώρο για να σε εξυπηρετήσουν και να τηρήσουν προδιαγραφές - απαιτείς επίσης την αστυνομία να γίνει πιο αποτελεσματική από τη μια μέρα στην άλλη.

Ποιός να είναι ο παράλογος άραγε; Επειδή ο καθένας έχει άλλα δεδομένα η συζήτηση εν άσκοπη - διαφωνούμε.

9/1/10 23:13  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Μιχάλη...

Πίστες ήδη υπάρχουν και έχουν μάλιστα εμπορικοποιηθεί. Δεν είναι εντελώς ανεξέλεγκτες βέβαια αλλά όσον αφορά τα παραδείγματα συμπεριφοράς, τους Σουμάχερ κλπ. εκάμαμεν τους αστέρες.

Υπάρχουν δε και περιπτώσεις όπου κράτη κάμνουν και πίστες για νεαρούς, για να τους φύουν που τους δρόμους.

Σου είπα και πριν όμως ότι το παράδειγμα σου δεν είναι σωστό και οτι απλώς προσπάθησα να το φέρω πιο κοντά στο θέμα μας.

Επιμένεις ότι σκέφτομαι μόνο το δικό μου.

Άλλοι άνθρωποι εκτός που μένα που να θεωρούν την μπάρρα τρόπο ζωής ή/και ιεροτελεστία δεν υπάρχουν Μιχάλη; Αφού θέλεις να το προσωποποιούμε το θέμα, ξέρω να παίζω και εγώ έτσι.

Προφανώς δεν κατέχεις που μπάρρα, μάλλον είσαι που τα παιθκιά που π.χ. στην Μπάμπυλον ή στην Πλέητος θα προτιμούσες τα τραπεζάκια. Εκτός και αν αλλού βρίσκεται η ρίζα του κακού, καμιά κοπελιά/γκόμενος που αντί να μας δώσει σημασία επροτίμησε κανένα "αλήτη" καπνιστή.

Παρέτα τα προσπικά και την προσπάθεια να με παρουσιάσεις ως εγωΐσταρο, μπορώ να παίξω και εγώ βρώμικα.

***

Η λέσχη καπνιστών Μιχάλη είναι η χειρότερη λύση ΚΑΙ για εσάς. Bear with me... (or beer with me).

Η καλύτερη λύση θα ήταν η επιβολή της ύπαρξης χώρων ΚΑΙ για τους δύο στα μεγάλα μαγαζιά... με το δικαίωμα επιλογής στα μικρά όπου ένα διαχωριστικό καταστρέφει τη λειτουργικότητα του μαγαζιού.

Απαίτηση σου θα έπρεπε να ήταν ο αποτελεσματικός έλεγχος και τα σοβαρά πρόστιμα (δλδ. τα 3-4 πρόστιμα για τον ιδιοκτήτη να γίνονται εξοντωτικά).

Η δε νομοθεσία να προνοεί για επιστημονικές παραμέτρους στην ποιότητα του αέρα, όχι αερολογίες όπως στην προηγούμενη νομοθεσία που εστέλναν τα όργανα με... τη μύτη τους μόνο και χωρίς όργανα μέτρησης, μαζί με κίνητρα (π.χ. φορολογικά) ή και επιχορηγήσεις για τον εξαερισμό.

Με τέτοιες προυποθέσεις ο κάθε μαγαζάτορας θα προτιμούσε να βολέψει και τις δύο ομάδες αντί να έχει μειονέκτημα απέναντι σε άλλους ανταγωνιστές που θα ακολουθούσαν τον νόμο.

Εκείνος που θα κατέφευγε πάλιν στη λύση ιδιωτικής λέσχης ή θα επέλεγε να είναι χώρος μόνο για καπνιστές... θα περιόριζε μόνος του το κομάτι της αγοράς που θα του αναλογούσε.

Δώσε τώρα προσοχή στο εξής σενάριο:

Οι ιδιωτικές λέσχες γενικά προστατεύονται λόγω ελευθερίας του συναθροίζεσθαι και συνεταιρίζεσθαι. Δεν μπορεί κάποιος να τις τοποθετεί στους δημόσιους χώρους γιατί ήδη υπάρχει αποκλεισμός στο ευρύτερο κοινό και αποδοχή μόνο συγκεκριμένης ομάδας, μάλιστα σε εθελεοντική βάση.

Πέραν αυτού, η τοποθέτηση των ιδιωτικών λεσχών στην κατηγορία "χώρος απαγόρευσης καπνίσματος" προσθέτει ακόμα ένα παράλογο -και πιστεύω παράνομο -όρο αδειοδότησης.

Βλέπεις που πάει το πράμα;

Αν κάποιος προσβάλει την συγκεκριμένη πρόνοια και οι δικαστές του "κρωστούν"... υπάρχει η πιθανότητα να καταλήξουμε σε νόμο που απαγορεύει μεν το κάπνσιμα σε "δημόσιους χώρους" όπως τα μπαρ ... μείον τις ιδιωτικές λέσχες.

Τι νομίζεις θα γίνει τότε;

Εκεί που οι ιδιωτικές λέσχες θα ήταν το τελευταίο καταφύγιο όσων δεν είχαν άλλη λύση παρά να περιορίσουν τη δεξαμενή πελατών τους / όσων δεν ήθελαν να κάμουν τα όποια έξοδα... με τέτοιο σενάριο η λύση ιδι. λεσχ. θα γίνει το καταφύγιο πολλαπλάσιου αριθμού μαγαζιών και μάλιστα χωρίς υποχρέωση τους να κάμουν τον όποιο χώρο για μη καπνιστές.

Άμα προκύψει τέτοιο σενάριο, για το δίκαιο αίτημα σου να υπάρχουν καλοί και αρκετοί χώροι ΚΑΙ για τους μη καπνιστές, που θα ψάξεις για στήριξη Μιχάλη;

Σε εμένα τον "εγωΐσταρο" που δεν του αναγνώριζες κανένα δικαίωμα στη μπάρρα;

9/1/10 23:52  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Για προβλήματα σχετικά με το κάπνισμα εμίλησα δαμέ: http://cyprusgreens.blogspot.com/2010/01/blog-post.html#comments

9/1/10 23:55  
Anonymous milaz said...

"Προφανώς δεν κατέχεις που μπάρρα, μάλλον είσαι που τα παιθκιά που π.χ. στην Μπάμπυλον ή στην Πλέητος θα προτιμούσες τα τραπεζάκια. Εκτός και αν αλλού βρίσκεται η ρίζα του κακού, καμιά κοπελιά/γκόμενος που αντί να μας δώσει σημασία επροτίμησε κανένα "αλήτη" καπνιστή."

Το πιο πάνω συν τα άλλα που συνεχώς χρησιμοποιάς - "του νηπιαγωγείου", "πάρτε άδεια από τη μαμα" κτλ τί είναι; Προσπάθεια να με πείσεις ότι έσυ ξέρεις καλύτερα; Ότι εσύ έχεις πείρα; Ότι εσύ ξέρεις την μπάρα και εγω όχι; Συζητούμε για άλλα πράγματα; Είμαι εγώ ο εκπρόσωπος των "αντι-καπνιστών" ή ορίζω τον νόμο; Επιδιώκεις να με θίξεις προσωπικά τζαι αφήνεις υπονοούμενα επειδή σου είπα ότι βλέπεις μόνο την περίπτωση του δικού σου νυκτερινού έξω; Όταν σου ανάφερα άλλα παραδείγματα είπες είμαι brother's keeper... είπα για το δικό σου παράδειγμα που εν το άμεσο θέμα μας (υποθέτω) λαλείς ότι παίζω βρώμικα... Ενώ από το πρώτο σχόλιο σου προσπαθείς να με υποτιμήσεις και να με κατηγοριοποιήσεις.

Αφου το σενάριο με τις λέσχες καπνιστών εν τόσο δίκαιο και θα ανατρέψει και την υφιστάμενη κατάσταση κάμνοντας τα πλείστα καταστήματα για καπνιστές - τότε γιατί ανησυχάς έτσι πολλά; Κάτσε πίσω, άστο να γίνει τζαι έλα πε μου "I told you so".

Σε "επιχειρήματα" όπως και αυτά που απέρριψα στο δικό μου ποστ - δηλ. ότι "πάει ο τσιγάρος στο μπαρ" και "προφανώς δεν έχεις μηυθεί στην μπάρρα" τι θέλεις να απαντήσω όταν τα συνοδεύεις και με χαρακτηρισμούς;

10/1/10 13:44  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Τα «I told you so» δεν μου προκαλούν ευχαρίστηση, το αντίθετο… τα θεωρώ απόδειξη και δικής μου αποτυχίας.

Άμα πάει κάποιος και κάνει ακριβώς αυτά για τα οποία τον προειδοποιώ … τη στιγμή που θα μου πει «τελικά έτσι έγινε», σημαίνει ότι και εγώ φάνηκα ανεπαρκής στο να εξηγώ και να πείθω. Καμία χαρά.

***

Την εξέλιξη της σκέψης μου δεν την ακολούθησες.

Η λύση της ιδιωτικής λέσχης προκύπτει από

1) το τι θα μπορούσε να γίνει αν δοκίμαζαν να εφαρμόσουν σωστά ένα νόμο με διαχωριστικά ή /και με επιλογή στα μικρά που δεν αντέχουν διαχωριστικά στο αν θα απευθύνονται στους καπνιστές ή στους μη (η καλύτερη λύση κατ‘ εμέ) και ...

2) από την άρνηση ορισμένων ότι τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης αγοράς μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα των υπαλλήλων, καπνιστών και μη.


Ας ονομάσουμε ΠΝ τη νομοθεσία με διαχωριστικά ή/και επιλογή …και χωρίς να αγγίζει τις Ιδιωτικές Λέσχες.

Την Νομοθεσία σε ισχύ τώρα ΚΝ.

Και την νομοθεσία σε ισχύ τώρα μείον τις Ιδ. Λεσχ. ΚΝΛ.

Για τα δικαιώματα των υπαλλήλων, εάν κρίνεις –αντίθετα με μένα –ότι στην περίπτωση ΠΝ με καλή εφαρμογή (στην κακή παραμένει το πρόβλημα) …. τα χαρακτηριστικά μιας ελεύθερης αγοράς δεν θα προστατεύσουν τον υπάλληλο που δεν συναινεί στους καπνούς… τότε γιατί να μην δεχτείς την καλή ΚΝΛ;

Η κακή εφαρμογή της ΚΝΛ επιτρέπει το ίδιο πρόβλημα, η καλή όμως το λύνει. Όλοι έχουν τις επιλογές τους. Αν εδώ το κριτήριο είναι τα δικαιώματα των υπαλλήλων, που πρέπει λογικά να στραφείς;

Με την λύση ΚΝ προστατεύεις όλους όσους δεν συναινούν. Περιορίζεις όμως τις επιλογές για εργασία σε όσους συναινούν.

Για τα δικαιώματα τους στην εργασία (και υγεία με δικαίωμα επιλογής και προσωπική ευθύνη) δεν μιλάμε;

Πάμε τώρα στο θέμα των δικαιωμάτων καπνιστών και μη στον πληθυσμό πέραν από τους υπαλλήλους.

Σωστή εφαρμογή του ΠΝ (δλδ. με ίδια αυστηρά ή και εξοντωτικά –με 3 ή 4 -πρόστιμα για ιδιοκτήτες) σημαίνει πως όποιος επιμένει να παρανομεί θα χάνει το όποιο οικονομικό όφελος λόγω προστίμων και όποιος στραφεί προς χώρους μόνο για καπνιστές θα μειονεκτεί σε σχέση με όσους συμμορφωθούν γιατί θα μικρύνει η δεξαμενή πελατών.

Ακόμα και αν η πλειοψηφία αρχικά στραφεί προς Ιδ. Λεσχ., κόντρα στην δυνατότητα δεξαμενής μη καπνιστών πελατών … η όποια ελπίδα τους πως θα εκβιάσουν την προσέλευση των μη καπνιστών λόγω περιορισμένων επιλογών θα καταρρέει ...κάθε φορά που κάποιος θα κάνει τα έξοδα για να συμμορφωθεί ή θα στρέφετε αποκλειστικά στους μη καπνιστές…

Δεν υπάρχει κανένας ιδιοκτήτης που να θέλει και τις δύο δεξαμενές πελατών χωρίς πρόστιμα; Τα δικά σας λεφτά βρωμούν; Έχουν λιγότερη αξία;

( Ξανά...

Εκείνος που θα συμμορφωθεί γλυτώνει τα πρόστιμα και αποκτά πλεονέκτημα λόγω πρόσβασης στους μη καπνιστές με ελκυστικότερους όρους… χωρίς να χάνει εξ ολοκλήρου τη δυνατότητα πρόσβασης στους καπνιστές.

Εκείνος που στρέφεται μόνο στους μη καπνιστές φυσικά επιλέγει ο ίδιος ποια δεξαμενή πελατών προτιμά και τις προσφέρει τους ελκυστικότερους όρους αλλά χάνει την άλλη.

Παρομοίως εκείνος που επιλέγει καπνιστή πελατεία.

Ποια ισορροπία θα επικρατήσει;)

Όλοι θα επιμένουν πως θα καταφέρνουν να εκβιάζουν τον μη καπνιστή παρά την ύπαρξη ευνοϊκότερων συνθηκών για τον ίδιο;

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

11/1/10 04:44  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Η ολική στροφή προς την Ιδ. Λεσχ. σαν παράθυρο υπάρχει σαν κίνδυνος (αλλά όχι σαν απόλυτη βεβαιότητα) μόνο με:

Κακή εφαρμογή του ΠΝ

( Έτσι πράγματι μπορεί… η αγορά να θέσει σε κίνδυνο τα δικά σου δικαιώματα …αφού δεν θα έχεις εσύ αρκετές ικανοποιητικές επιλογές, όπως το έκανε πριν.

Για κακή εφαρμογή ΠΝ πιστεύω πως είναι πιο μεγάλες οι πιθανότητες γιατί εξουδετερώνεται εντελώς το κίνητρο λόγω προστίμων και δεν υπάρχει θέμα αναζήτησης πελατών από τη δεξαμενή μη καπνιστών.

Σχεδόν όλοι θα παρανομούν (όπως έκαναν μέχρι τώρα) ή θα κάνουν Ιδιωτική Λέσχη (χωρίς όμως ιδιαίτερο κίνητρο). Μόνο αν είναι προσωπική επιλογή του ιδιοκτήτη να σε σεβαστεί θα βρίσκεις λύση ).

ή

την όποια εφαρμογή ΚΝΛ

Για την ΚΝΛ, με κακή εφαρμογή (λίγες καταγγελίες, γελοία πρόστιμα) πάλι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες στέρησης των δικών σου ελευθεριών κατά τον ίδιο τρόπο.

Με καλή εφαρμογή του ΚΝΛ, τα κίνητρα του ιδιοκτήτη να μην παρανομήσει θα αυξηθούν αλλά ενδέχεται να αυξηθούν και τα κίνητρα να στραφεί προς Ιδ. Λες. … λόγω προστίμων και επειδή θα υπάρχει δεξαμενή μη καπνιστών με εναλλακτική επιλογή. Κάποιοι όμως θα θελήσουν και να μην παρανομούν και να κρατήσουν προσβάσεις στην μια δεξαμενή των μη καπνιστών. Λιγότεροι όμως από ότι με σωστή ΠΝ διότι στην περίπτωση ΠΝ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και στις δύο δεξαμενές.

Καλή και κακή εφαρμογή του ΚΝ

Η κακή εφαρμογή δεν σε προστατεύει.

Η καλή εφαρμογή σε προστατεύει αλλά –λέω –δεν προστατεύει τις ατομικές μου ελευθερίες και το δικαίωμα να επιλέξω.

Ερχόμαστε τώρα πίσω στην Καλή εφαρμογή του ΠΝ.

Ενώ μπορεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα και των δύο ομάδων, εσύ κρίνεις πως αντί να προσπαθήσουμε για την καλύτερη εφαρμογή της… δικαιότερο θα είναι η εφαρμογή της ΚΝ.

Με μια ετεροβαρή ιεράρχηση και με τη δικαιολογία «αν σε υποχρεώνουμε να πάει ως έξω δεν θα πάθεις τίποτε», επιλέγεις την απολυταρχική λύση.

Μάλιστα με παρουσιάζεις ως «εγωίσταρο» που σκέφτεται μόνο το δικό του έξω ενώ εγώ προτείνω λύση (σωστή ΠΝ) που δίνει επιλογές σε όλους.

Ακόμη και αν είμαι εγωίσταρος που θέλω να ορίζω την διασκέδαση μου … ο νόμος δεν μπορεί να τιμωρά την ικανοποίηση του εγωισμού μου εάν αυτός δεν καταπατά τις ατομικές ελευθερίες των άλλων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

11/1/10 04:47  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Θυμήσου τώρα τι είπε ο Στρατής εδώ: http://blog.readcy.net/archives/390#comments

όπου τα σχόλια σου ήταν μάλλον καυστικά για τις επιλογές της αστυνομίας και την τάση της να τσουβαλιάζει κόσμο αδιακρίτως για χάρη των 5-10 ορθών συλλήψεων.

Όχι, δεν εξισώνω το κάπνισμα με την παράνομη παραμονή στην Κύπρο. Αναφέρομαι στις κρίσεις σας για την στροφή προς απολυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος αντί αυτού που σέβεται τα δικαιώματα όλων.

Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.

Εάν θέλεις να εξετάσουμε το θέμα τοποθετώντας τα δικαιώματα του υπαλλήλου (διότι μέσω της υγείας επηρεάζει την ανάγκη του για εργασία) … πάνω από τα δικαιώματα των υπολοίπων… πως δικαιολογείς την στροφή στον απολυταρχικό ΚΝ και προσπερνάς τη λύση ΚΝΛ με σωστή εφαρμογή που εξασφαλίζει όλους τους εργαζόμενους;

Αν δεχτείς τα δικαιώματα σου και των υπολοίπων ως πιο σημαντικά από των υπαλλήλων ή εξίσου σημαντικά με των υπαλλήλων (που η λύση ΠΝ θεωρείς ότι δεν τα εξασφαλίζει)… θα βάλεις τα δικά μου δικαιώματα κάτω από όλων των άλλων;

Επειδή είμαι καπνιστής;

Λογικά –και με σεβασμό στην ισονομία –δεν πρέπει να στραφείς προς όποια λύση καλύπτει ή τα πρώτα ή –καλύτερα πιστεύω –και τα δύο …μαζί με τα δικά μου … ΠΡΙΝ στραφείς στο απόλυτο;

Αν βάλεις και τα δύο στην ίδια μοίρα με τα δικά μου (με τα δικαιώματα υπαλλήλων να μην εξασφαλίζονται από ΠΝ), πως δικαιολογείς την στροφή στην απόλυτη απαγόρευση ενώ υπάρχει η καλή ΚΝΛ που εξασφαλίζει το ελάχιστο κοινό ΚΑΙ ιδιωτικό δικαίωμα;

Το ελάχιστο κοινό καλό πως το βάζεις κάτω από το μέγιστο δικαίωμα για μερικούς αλλά με μηδέν δικαίωμα για τους υπόλοιπους;

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

11/1/10 04:52  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Στην προκειμένη περίπτωση, επαναπαύεσαι στην κάλυψη που σου δίνει ο ΚΝ, ο σε ισχύ νόμος δηλαδή. Ούτε η καταπάτηση των δικών μου ελευθεριών σου κοστίζει, ούτε αυτή των υπαλλήλων που συναινούν.

Άλλο πράγμα συμβαίνει εδώ Μιχάλη.

Η ανικανότητα του νομοθέτη, η ανεπάρκεια του οργάνου, η παραπληροφόρηση και η μεροληψία των ΜΜΕ για χάρη μιας παρεξηγημένης αντίληψης περί πολιτικής ορθότητας, ο καθωσπρεπισμός και η σεμνοτυφία της κοινωνίας μας και των μηχανισμών της…

...όλα αυτά που σε άλλες περιπτώσεις εσύ και ο Στρατής κρίνατε αρνητικά και χλευάζατε …

...τούτη τη φορά λειτούργησαν υπέρ της δικής σας ανάγκης.

Έτσι προσπερνάτε την ανάγκη των άλλων.

Τα φάλτσα σφυρίγματα των διαιτητών …
αυτή τη φορά είναι υπέρ «της ομάδας μας».

Να παίξετε μόνοι σας μπάλα ρε!

11/1/10 04:53  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Τέλος….

Αν νομίζεις ότι με τέτοια μυαλά …

…δλδ. με τη σκέψη πως άμα βολεύεται η δική μας ανάγκη...

...στα παπάρια μας η ανάγκη των «άλλων» ακόμα και αν μπορούν να την εξασφαλίσουν χωρίς να μας επηρεάσουν…

…στα παπάρια μας και οι μηχανισμοί παραπληροφόρησης …

…και θεωρώντας ότι ο κίνδυνος «μη εφαρμογής» υπερισχύει της θέλησης για συναίνεση προς όφελος απόλυτης λύσης…

…θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και λύση ΔΔΟ στο κυπριακό…

…να σου το πω εγώ, «εν’ να σhέσουμε πάνω μας»!

11/1/10 05:12  
Blogger the Idiot Mouflon said...

Να τα πώ όλα αυτά με μια πρόταση;

Συμεπριφέρεσαι όπως ακριβώς συμπεριφέρονταν οι καπνιστές όταν εκείνοι απολάμβαναν ασυλίας.

11/1/10 05:15  

Post a Comment

<< Home