Sunday, February 04, 2007

QUADRAPHONIC

1) ΜΑΡΚΟ Μ’ ΕΚΑΨΕΣ
(Όσοι περιμένετε Παγδατή, εδώ δεν θα βρείτε)

Κ. Επίτροπε,

Το μόνο πιο ιερό από το δικαίωμα του Ανθρώπου να επιλέγει είναι το δικαίωμα του να κάνει τη λάθος επιλογή.

Μεταφέροντας τις συνήθειες της Νήσου των Αγίων, επιλέξατε η πρόταση σας για το κάπνισμα να είναι αυτή που ικανοποιεί τα αυτιά των πολλών. Κρίμα, γιατί νόμιζα πως ο αέρας των Βρυξελλών θα σας βελτίωνε ως Άνθρωπο και ως πολιτικό.

Ένα σκυλί, εάν ακολουθεί τα ίχνη ενός λαγού …και ευρισκόμενο ενώπιον δύο επιλογών σε ότι αφορά τη διαδρομή (κυπριακά, «άμα βρεθεί σε διχάλιν»)… θα ακολουθήσει τη διαδρομή που του υπαγορεύει η οσμή του. Εάν δεν μπορεί να «πιάσει μυρωδιά», θα ακολουθήσει τον ένα δρόμο για κάποιο διάστημα και μετά …αν δεν έχει θετικό αποτέλεσμα… χρησιμοποιεί τη λογική του και επιστρέφει για να ακολουθήσει την άλλη διαδρομή.

Εκεί διαφέρει ο Άνθρωπος. Ακόμα και αν πεινάει σαν λύκος… έχει την ευχέρεια να ακολουθήσει ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ διαδρομή λανθασμένη. Έτσι. Για το «γαμώτο».

Βέβαια θα μου πείτε ότι στο κάπνισμα εμπλέκονται και άλλοι μηχανισμοί πέραν αυτού της ελεύθερης βούλησης καθότι η νικοτίνη προκαλεί εθισμό. Και αυτός ο εθισμός βέβαια παραπέμπει στα ζώα και όχι στον Άνθρωπο. Σωστό σε βρίσκω, φτάνει αυτό όμως για να επιβάλετε νομοθετικά την απαγόρευση της επιλογής; Εάν απαντήσετε «ναι» (κομμάτι δύσκολο στην εποχή μας) θα πρέπει να αναλογιστείτε σε τι επικίνδυνα μονοπάτια μπάζετε όχι μόνο εμάς τους καπνιστές αλλά ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ με βάση αυτό το σκεπτικό. Θα μπορούσε μετά να ακολουθήσει η απαγόρευση της επιλογής σε σωρεία άλλων θεμάτων, πολύ πιο σοβαρών –από θεσμικής άποψης –και καίριων σε ότι αφορά την Ελευθερία του Ανθρώπου.

Ούτε και το επιχείρημα της «εισόδου» σε εθιστικές συμπεριφορές είναι ολοκληρωμένο. Λένε κάποιοι πως μεγάλο ποσοστό των ναρκομανών ξεκίνησε με το κάπνισμα νικοτινούχων τσιγάρων.
Σας διαβεβαιώνουν η επιστήμη και οι στατιστικές πως 100% των ναρκομανών ξεκίνησε από… τον αυνανισμό. Ίδια κέντρα του εγκεφάλου εμπλέκονται, ίδιοι μηχανισμοί. Να απαγορεύσουμε δια νόμου και τον Πενταδάκτυλο;

Άλλοι λένε πως το οικονομικό κόστος για την περίθαλψη των όσων ασθενούν λόγω της συνήθειας του καπνίσματος δίνει δικαίωμα στο κράτος να επιβάλει απαγορεύσεις. Το ίδιο κράτος όμως εισπράττει παχυλούς φόρους λόγω ακριβώς αυτής της συνήθειας. Αν επιβληθεί απαγόρευση, δεν δικαιούμαι και εγώ να ζητήσω πίσω όλους τους εισπραχθέντες φόρους; 17 χρόνια επί 2 πακέτα επί Χ% φόρος μας κάνουν… διακοπές στις Μαλδίβες Νήσους. Δέχομαι. Θα πάρω μπανγκαλόου για καπνιστές ($750 + / night).

Επιπλέον, θα πρέπει να δικαιολογήσετε και τις εισηγήσεις σας σε δύο άλλα σημεία.

Πρώτον, εκείνη την κοπελιά που ονομάζουμε «Ελεύθερη Αγορά»… την έχουμε ή δεν την έχουμε; Εάν ναι, εξηγήστε μου· καλά στα Νοσοκομεία, σε Κυβερνητικά Κτίρια, σε χώρους εργασίας, κλπ. αυτά τα καταλαβαίνω. Όταν όμως κάποιος γουστάρει να ακούει μουσική, να καταναλώνει αλκοόλ ή φαγητό και να «διασκεδάζει»… με τη συνοδεία καπνικών προϊόντων και εγώ είμαι επιχειρηματίας που θέλει να του προσφέρει αυτή την υπηρεσία, δηλαδή, την ευχέρεια να διασκεδάζει ΜΕ την παρουσία καπνού… με ποιο σκεπτικό θα με εμποδίζει ο Νόμος; Μήπως δεν μπορούν ανταγωνιστές να ανοίξουν χώρους για Μη Καπνιστές ή με ξεχωριστούς χώρους και για τις δύο συνομοταξίες; Και εάν επιθυμώ να ανοίξω ένα μαγαζί όπου θα σερβίρω καπνικά προϊόντα με συνοδεία μουσικής, με ποια δικαιολογία θα μου στερήσετε την άδεια για σερβίρισμα ΚΑΙ ποτού;
Μήπως θα ονομάσετε τη νικοτίνη ως «άδικο» παράγοντα που επηρεάζει την προτίμηση για το χώρο; Ε, τότε το αλκοόλ πως θα το κρίνετε; Θα πρέπει να ισχύσει ο ίδιος παρεμβατισμός και σε αυτή την περίπτωση; Και σε πόσες άλλες περιπτώσεις;

Εάν κρίνετε πως αρκούν οι δικοί σας λόγοι για να γίνει δεκτός ένας τέτοιος παρεμβατισμός, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ίδια μέτρα και ίδια σταθμά για άλλες «substance induced» (προκληθείσες από κατανάλωση ουσίας) συμπεριφορές, όσες επηρεάζουν άσχημα την υγεία του χρήστη αλλά και όσες δύναται να επηρεάσουν τον πλησίον του. Και είναι αρκετές, π.χ. η κατανάλωση λίπους με άλας και διάφορα προσθετικά «γεύσης», ο συνδυασμός καφεΐνη – ζάχαρη, το αλκοόλ, η σοκολάτα… αχ, αυτή η σοκολάτα

(Να ‘ξερες πόσα αμήχανα αγόρια γλίτωσε αυτή η σοκολάτα από το θυμό δυσαρεστημένων θη-λυκών…)

Και φτάνουμε έτσι στο δεύτερο. Επειδή ηδονή, ευχαρίστηση ή έστω ηλίθια ικανοποίηση της ξεροκεφαλιάς μας μπορούν να προσφέρουν πολλά πράγματα –και όχι μόνο οι γνωστές ουσίες, μέχρι και συμπεριφορές χωρίς «άμεση» κατανάλωση όπως ο τζόγος είναι ένοχες –θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του και χωρίς ανόητους παρεμβατισμούς. Διδάξτε τους Ανθρώπους να διαχειρίζονται την ηδονή, τη χαρά. Μην μου πείτε πως ήδη γίνεται, Κύπριος είστε και γνωρίζετε πως οι μεγαλύτερες γενιές από εμάς έχουν παραδώσει πάμπολλα (numerous να πεις στους ευρωπαίους) «κακά παραδείγματα συμπεριφοράς» στους επόμενους. Σταματήστε πρώτα τη μαμά απ’ το να μασουλάει τσιπς μπρος απ’ τον Αρναούτογλου ωσάν να την έχει βάλει σε κάποιο πανηλίθιο διαγωνισμό. Μάθετε στο Μπαμπά πως σιεφταλιές & κονιάκι θα υπάρχουν και αύριο, να μην τα πετάει στο ορθάνοιχτο του στόμα σαν να φτυαρίζει τις… κληρώσεις της Κλάρας.

Κάντε το όμως με όπλα την παιδεία, την ενθάρρυνση επωφελών συμπεριφορών, την έμπρακτη απόδειξη των πλεονεκτημάτων της αυτόρύθμισης και –προπάντων –μεταβιβάζοντας τη διαχείριση αυτής της χαράς στους ίδιους τους Ανθρώπους. Ούτε στα χέρια των βιομηχάνων, των εμπόρων και των συμβούλων μάρκετινγκ θα έπρεπε να είναι, ούτε στα χέρια του Νόμου δεν θα πρέπει να περάσει. Το ξέρω πως το λογαριάζετε πιο εύκολο να κόψετε τον αέρα (ή αν προτιμάτε, τον καπνό) σε μας. Το πιο εύκολο όμως δεν θα είναι και το πιο σοφό.


Σας Ευχαριστώ
Καπνιστό Αγρινό

*************************

2) ΟΝΑΡ

Πάλι σε υπόγειους χώρους σε πήραν τα όνειρα σου. Μισογκρεμισμένα σπίτια στη «νεκρά» και μικρά παιδιά να σου δείχνουν κρυφές διεξόδους, να σε οδηγούν μέσα από τεράστιες, τσιμεντένιες όχθες οχετών κάτω από γέφυρες… όπου ανέμελα παίζουν μακριά απ’ τα πεδία μάχης τριγύρω, τα λατομεία ψυχών, τα νεκροταφεία συνειδήσεων.

Και όμως, βγαίνανε και στον απάνω κόσμο, έτσι σε βρήκαν εσένα. Απορούσες… θάρρος, άγνοια, καλοσύνη;



************************
3) ΠΡΟΣΕΧΩΣ…











… και σε νόμισμα!!! Έχεχεχεχεχεχε!



****************************

4) ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

Εισήγηση: Σβηστά φώτα, κεριά, καλό τυράκι και κόκκινο κρασί.

Άπαιχτος ο φίλτατος

  • Γιώργος Στρατής (link)
  • … αλλά εσείς παίξτε το, παίξτε το πολύ… το τραγουδάκι που βρίσκεται στο Blog του.

    Labels: ,

    18 Comments:

    Blogger Aceras Anthropophorum said...

    Αμπάλατον Αγρινόν,
    συφωνώ μαζύ σου όσον αφορά την τοποθέτησην σου για την ελευθερίαν να γέυκεσαι την ηδονήν που σου γουστάρει, το θέμαν όμως που θύγεις εν πιό συνθετον.

    1. Κανένας δεν σου απαγορέυει να καπνίσεις. Απλά σου απαγορεύει να καπνίσεις σε δημόσιους χώρους, δηλαδή τζιαμαί που η δική σου ελευθερία αρχίζει να στερεί την ελευθερία του άλλου να αναπνέει καθαρόν αέραν.

    2. Ζώντας σε τόπον που οι καπνιστές δεν ηδονίζονται όπου φτάσουν αλλά σε τόπους που δεν ενοχλούν τους άλλους, σου εγγυούμαι ότι ο τσιάρος στο μπαλκόνιν ή κάτω απο τη σκιά ενός δένδρου σε ανοικτό χώρο εν ακόμα πιό γλυκός για τζείνους που τον γουστάρουν.

    3. Ο έρωτας εν ακόμα πιό γλυτζύς που τον τσιάρον (ελπίζω να συμφωνείς μαζύ μου), το ότι δεν ηδονιζόμαστεν ούτε μπροστά στα παιθκιά μας, ούτε μπροστά στους φίλους μας δεν αφαιρεί τίποτε από την γλύκα, νομίζω δε την επαυξάνει. Τό ότι υπάρχει ένας νόμος που προστατέυει την "δημόσια αιδώ" δεν αφαιρεί καμιά ελευθερία στον ερωτευμένο.

    Δεν ζω στην Κύπρο, αν έν αλήθκεια τα όσα σου προκαλούν παράπονον, επιτέλους θα μπορέσουμε τζαι μείς η μή καπνιστές να πάμεν σε ένα μπαρ η σε έναν καφενέν χωρίς να θέλουμεν να κάμουμεν μπάνιο τζαι να αλλάξουμεν τα ρούχα μας που χτιτζιολοούν επιστρέφοντας σπίτιν.

    Ανεξάρτητα που το ότι με κάμνει να σιαίρουμαι αυτόν που σε λυπεί, το ποστ σου τζαι το γραψίμι σου μ΄αρέσει πολύ ;)

    5/2/07 00:07  
    Anonymous Anonymous said...

    8a symfwnisw me ton Aceras anthropoohorum,,,,
    me kalupse apoluta....
    :)

    5/2/07 07:58  
    Blogger the Idiot Mouflon said...

    Ωραία όλα αυτά ΑΛΛΑ παραμένουν αναπάντητα 2 ερωτήματα.

    1) Γιατί να μην υπάρχουν και χώροι διασκέδασης για καπνιστές; Με βάση πια λογική να τους απαγορευτεί η ...συνεύρεση;

    2) Γιατι δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης και άλλες βιομηχανίες που βασίζονται στον εθισμό; Μήπως δεν προκαλούν θύματα π.χ. η παχυσαρκία και ο αλκοολισμός; Γιατί δεν "τραβάν το χαλί κάτω απ' τα πόδια" αυτών των βιομηχανιών, μορφώνοντας τον κόσμο για τον ευατό του... για τους μηχανισμούς αυτοεπιβράβευσης που έχει το ίδιο του το σώμα... για το πως μπορεί ο άνθρωπος να αποφασίζει για τη ρύθμιση της ηδονής αντί να παραμένει ένα εν αγνοία υποχείριο;

    Sorry αν ακούγουμε μονόχνωτος (γκουχ γκουχ) αλλά ΚΑΙ σημαντικά είναι τα ερωτήματα ΚΑΙ πολύ καλά "πατάνε" τα επιχειρήματα αυτά στα χωράφια της λογικής.

    "...Mamma don't allow no guitar playing right here..." JJ

    5/2/07 13:06  
    Blogger Aceras Anthropophorum said...

    Δεν ξέρω πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος στην Κύπρο, στη Γαλλία πάντως θα υπάρχουν χώροι ειδικά διαρρυθμισμένοι όπου το κάπνισμα θα επιτρέπεται.

    Για το δεύτερο σημείο της σκέψης σου συφωνώ μαζύ σου (όπως βέβαια και με το πνέυμα της ανάλυσης σου που θυμώνει με τους καλοπροαίρετους μοραλιστές που θέλουν να σώσουν τον κόσμο χωρίς να τον ρωτήσουν αν θέλει). Αν χαίρομαι που θα κοπεί το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους είναι για λόγους καθαρά προσωπικού συμφέρνοντος και άνεσης.

    Το ξέρεις το τραγούδι του Ξυδάκι; Έλα να σου το τραγουδήσω να σε παρηγορήσω:

    Ολα τα ΄χαμε βρε ...
    τέρμα και το τσιγαρέτο
    Ξάφνικά κακό μαντάτο
    βγήκε απο τον Παπαστράτο

    Τσιγάρο μου γλυκόποτο, φινο και μυρωδάτο
    Μάυρο χρυσό πακέτο μου...

    5/2/07 14:57  
    Blogger Mh Xeirotera said...

    Thank you for smoking... :)

    Ante me to kalo ke xartonomisma!

    5/2/07 15:41  
    Blogger the bastard; unshaved. said...

    +1 sto tragudi..

    5/2/07 16:05  
    Anonymous Anonymous said...

    Nai alla to 1o tragoudi tou JJ Cale (Mama Don't Allow) ekatebike me lathos taxitita (tsas pio argo) tzie prepeii na to allaxw...
    Tsantismeno Agrino

    5/2/07 16:33  
    Blogger Nobody said...

    Όταν βρεθείς καθηλωμένος σε κρεβάτι νοσοκομείου, ανήμπορος να ανοίξεις τα μάτια σου, να σηκώσεις το κεφάλι σου, να πας να χέσεις* ρε παιδί μου ή να πας να πάρεις νερό να πιείς, τότε φίλε θα καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται να υπερασπίζεσαι με τόσο πάθος αυτό που σου αφαιρεί την υγεία που σου χάρισαν οι γονείς σου. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από την υγεία. Τραστ μι ον δις.

    5/2/07 16:55  
    Blogger Fraoula said...

    Agrino mou, na sou pw egw giati den exoun idia antimetwpish oi alles viomhxanies pou vasizontai ston e8ismo. Giati aplws den anagazoun tous mh e8ismenous na moirazontai tis sunepeies me tous e8ismenous. To diko mou skeptiko einai aplo. An er8eis se ena cafe kai mou valeis to koutali sto mati, 8a se parw mesa. To idio kai an mou fereis to flitzani sto kefali, mou petakseis thn karekla klp klp. An omws kapnizeis kai gemizoun ta dika mou organakia pissa kai nicotine kai den kserw ti allo, yparxei epishs prob. Pali mporw na kinh8w nomika, alla den mporw na apodeiksw oti esu o sugekrimenos eu8unesai, se kapoio va8mo, gia ton karkino pou pi8anon na pa8w h gia to gaidourovhxa pou 8a mou r8ei. Opote se afth thn periptwsh, dikaioumai na kinh8w enantion tou kratous, pou den me prostatefse, apagorevontas sou na kapnizeis opoudhpote allou, ektos apo to spiti sou.

    Exw arketous kapnistes filous, kai panta malwnw mazi tous gi' afto to 8ema, alla pragmatika den mporw na eispnew allo tous kapnous tou ka8enou.

    5/2/07 16:56  
    Blogger Nobody said...

    * Το χέσιμο είναι μία επιπλέον απόλαυση της ζωής!

    5/2/07 16:57  
    Blogger Fraoula said...

    Kai kati akoma. Eimai safws uper tou na dhmiourgh8oun eidikoi xwroi gia kapnistes (sto katw katw oute oi men, oute oi den einai leproi, pou prepei na apokleistoun apo thn psuxagwgia), alla afou prwta dhmiourgh8oun xwroi gia mh kapnistes, pou sto finale einai kai oi fusiologikoi sto 8ema.

    Giati proswpika, se osa estiatoria, zhtw trapezi mh kapnistwn, katalhgw na vromaw san na vghka apo teke. Kai oxi tipota allo, pane tzampa ta lefta tou kommwthriou, afou to vradi prepei na loustw, na mh vromaei to malaki mou.

    ---s.s. katalavaineis twra pou sou eipa gia to kommwthrio, th sovarothta ths katastashs e? :)---

    5/2/07 17:06  
    Blogger the Idiot Mouflon said...

    Φιζιχ... είδα τον αατέρα μου να πεθαίνει από εγκεφαλικό (με την βοήθεια και του τσιγάρου)... Δεν είναι τη συνήθεια που υπερασπίζομε.. είναι το δικαίωμα επιλογής.

    Φράου φράου... μπορούν να υπάρξουν χώροι / μαγαζιά για καπνιστέs και χώροι/ μαγαζιά για μη κανιστές. Δεν καταλαβένετε τους κανόνες του οικονομικού συστήματος που -καλώς ή κακώς -ακολουθούμε... Αν έναs επιχειρηματίας θέλει να φτιάξει χώρο αποκλειστικά για καπνιστές... δικαιούσαι να μην συχνάζεις εκεί... Αυτό δεν το καταλαβαίνεις;

    ΥΓ... όσπου να κάμω ποστ έβγαλες 2ο σχόλιο.... αλλά... δεν έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν τον επιχειρηματία να επιλέξει επειδή υπάρχουν λιγότερα μαγαζιά για μη καπνιστές... ας δώσουν κίνητρα (π.χ. ΄φορολογιά).... Το μόνο που θα έπρεπε να υποχρεούται ο επιχειρηματίας να κάνει σε μια πραγματικά Ελεύθερη Αγορά είναι να δηλώνει έγκαιρα και σε χώρο εμφανέστατο πως τέτοιο είναι το μαγαζί του.

    5/2/07 17:15  
    Blogger Nobody said...

    Είσαι έξυπνος. Και είμαι σίγουρη ότι δεν υπερασπίζεσαι καπιταλιστικές κοινωνίες ή απόψεις. Έτσι έχω συμπεράνει από τι βλογ σου.

    Γιατί όμως υπερασπίζεσαι ένα δημιούργημα το οποίο πλουτίζει κάποιους που δεν ξέρεις, ενώ κάνει 1000 κακά σε σένα? (Βάζουν ρουκέτα οι Αμερικάνοι στην πρεσβεία τους στην Αθήνα και ξαφνικά οι Αθηναίοι γινόμαστε υπέρ της τοποθέτησης κυκλωμάτων παρακολούθησης για την ασφάλειά μας! Και νομίζουμε ότι είμαστε ελεύθερη χώρα και ότι το επιλέξαμε?)

    Ποιο δικαίωμα της επιλογής υπεραζπίζεσαι? Κάποιος με καλά μάρκετινγκ σκιλς αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τα καπνά. Κι εσύ απλά τον βοηθάς να πλουτίζει!! Αυτή την επιλογή υπερασπίζεσαι.

    5/2/07 17:30  
    Blogger Fraoula said...

    Safws kai o epixeirhmatias dikaioutai na epileksei. Alla prepei na einai h to ena h to allo. Afto OK. Einai meta sthn efxereia tou ka8enos, na dialeksei pou 8a paei. Alla den epitrepetia na mas koroidevoun kratos kai magazatores legontas mas gia non smokers area, apo th stigma pou olh h kapna erxetai panw mou. Kai den mporei sto dromo o allos na kapnizei. Sthn Australia p.x. afto den epitrepetai.

    (vlepw den se suginhse ka8olou to kommwthriako mou drama. 8a epanel8w me sovarotera epixeirhmata pou 8a aforoun thn alloiwsh tou mat apotelesmatos tou make up!)

    5/2/07 17:33  
    Blogger Nobody said...

    Lipamai gia ton patera sou. To xerw oti autes oi empeiries einai polu duskoles.

    5/2/07 17:34  
    Blogger the Idiot Mouflon said...

    Φίζιξ

    Είναι την αρχή που υπερασπίζομαι.

    Επιπλέον, εκμετάλευση -βασιζόμενη μάλιστα στο ίδιο ΑΚΡΙΒΩΣ κέντρο του εγκεφάλου, δες Nucleus Accumbens, Self-reward System etc -υπάρχει και άλλης μορφής (δες το "ΑΥΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ" στα ερχεία των ποστ μου). Αν σκοπός είναι η αντιμετώπιση τέτοιας εκμετάλευσης ... οι προτάσεις για απαγόρευση ακόμη και σε μπαρ/εστιατόρια που θα επέλεγαν υπό αλλές συνθήκες να εξυπηρετούν καπνιστούς... απλά θα προσφέρει εφησυχασμό και επίπλαστο αίσθημα ασφάλειας.

    Η ουσία όμως του προβλήματος θα παραμένει.

    Έτσι, ενώ η εκμετάλευση όσων δεν έμαθαν / διδάχθηκαν να αντιλαμβάνονται πως λειτουργεί εντός μας ο μηχανισμός επιβράβευσης ...και πως με επιτυχία να τον ρυθμίζουν (εδώ σε θέλω κάβουρα-καπνιστό, εγώ κάηκα)... τίποτα δεν θα γίνεται για να διορθωθεί το "κακό" στη ρίζα του αλλά θα χαιρόμεθα που τα λουλούδια τώρα δεν βήχουν.

    γκουχ γκουχ

    5/2/07 17:45  
    Blogger the Idiot Mouflon said...

    Φράου Φράου...

    Βάψε τα μαλλιά σου καροτί-μπορντώ, κανείς δεν θα προσέξει το μέηκ-απ.

    5/2/07 17:53  
    Blogger Fraoula said...

    Karoti mportw?! Opoia decadence. Den apoxwrizomai tis ksan8es mou antavgeies gia ta pafa poufa sas.

    (8a ksanaxtuphsw me tragikes perigrafes tou poso skata ginetai to wraio mou eye liner, otan dakruzoun ta matia mou apo thn kapnila. E an den se suginhsei ki afto to drama, ti na pw pia, kapnize oso 8es.)

    5/2/07 18:05  

    Post a Comment

    << Home