Saturday, December 09, 2006

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ

Διάφορα έχουν ειπωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το συνουσιασμένο το «Πρωτόκολλο», τις προσφυγές στο Ε.Δ.Α.Δ. για το θέμα των ΕΚ περιουσιών, κλπ.

Δεν ακούει κανένας...

Ο Συνάδελφος blogger «Μ. Λ.» κάνει μια αναφορά στο θέμα Ευρώπη αλλά και στο Κυπριακό

  • ΕΔΩ
  • , εκφράζοντας μια άποψη που συχνά εκνευρίζει –μέχρι σημείου εμφάνισης ακμής –τους διάφορους Ελληνόψυχους Πατριώτες και φοβίζει –λόγω άγνοιας –τις μεγάλες μάζες της μικρομεσαίας αστικής Κύπρου.

    Αγαπητέ, η εμπλοκή σε τέτοιες συζητήσεις είναι πλέον αντιπαραγωγική. Εκτός από τη Δήλωση Καταδίκης ή Μετάνοιας για το Δημοψήφισμα (εκδίδεται από αρμόδιους όπως ο βο-υ-λευτής κ. Κουλίας), θα χρειαστείς επιμονή & υπομονή εφάμιλλες με αυτές του ΑΛΛΟΥ ενδημικού τετράποδου με τα πεταχτά αυτιά και την ουρά που διώχνει τις περιρρέουσες μύγες. Και αυτό διότι κανένας από τους πολιτικοποιημένους δεν ενδιαφέρεται για την ουσία του θέματος αλλά μόνο για την Μάχη των Εντυπώσεων…. ενώ ο απλός κοσμάκης απλά φοβάται.

    Αυτό το λέω ασχέτως του αν συμφωνώ με το πνεύμα των όσων λες...


    Για το δε γράμμα... στην Ε.Ε. η έμπνευση δεν ήταν μόνο από Σχεδίου Μάρσαλ μεριά, υπήρξαν και παλαιότερες εμπνεύσεις όπως η ιδέα μιας κοινής αγοράς με ανταλλαγή προϊόντων και ιδεών ... με βάσεις από την μια …την κατάσταση στο φιλελεύθερο Άμστερνταμ την εποχή του Huygens και των μεγάλων θαλασσοπόρων / εξερευνητών... και από την άλλη …ένα είδος συνύπαρξης που θυμίζει την αυτοδιοίκηση των αναρχο-συνδικαλιστών και την συνεργασία μεταξύ κολεκτίβων... αλλά ... μεταξύ κρατών και σε πρωτογενή επίπεδα. Ξέρω, απέχει πολύ από τη σημερινή κατάσταση.

    Αυτό που είναι αναγκαίο τώρα... είναι η δημιουργία παραδειγμάτων συμβίωσης... η δημιουργία

  • πυρήνων αλληλεπίδρασης ... όπου θα γίνει προσπάθεια για απόκτηση εμπειριών.. για εντοπισμό πιθανών προβλημάτων μιας τέτοιας συμβίωσης... για εξεύρεση κατάλληλων λύσεων... πέραν και πάνω από τη συζήτηση για "Ευρωπαϊκή Λύση" η οποία εμπεριέχει και τον κίνδυνο ενδυνάμωσης των γνωστών αντιδραστικών στοιχείων... π.χ. οι Σταλινικοί του ΑΚΕΛ και οι Ελληνόψυχοι των ΕΥΡΩΚΟ. Επιπλέον, μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να δώσει πρακτική απάντηση στους φόβους των μαζών –δεδομένων ότι θα λειτουργήσει αγνά, ότι θα περιφρουρηθεί καταλλήλως και ότι θα παρουσιαστεί με τον ορθό τρόπο. Last but not least, τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ζητήσει προστασία και ενίσχυση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Γνωρίζουμε βέβαια τα προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν αλλά και τις καταστροφικές μεθόδους που οι δύο κοινότητες επέλεξαν για την αντιμετώπιση τους. Δεν εισηγούμαι να παραγνωρίσουμε αυτά τα δεδομένα. Εισηγούμαι όμως να λειτουργήσουμε πέραν και πάνω από αυτά. Να εγκαταλείψουμε δηλαδή τις παλαιές πρακτικές και να τολμήσουμε να οραματιστούμε το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κοινή πατρίδα, θέτοντας αυτό το όραμα στη βάσανο της καθημερινότητας… σε μια κλίμακα διαχειρήσιμη και με τρόπο που να προσπερνά τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες και τις έξωθεν παρεμβάσεις.


    Ο Huygens έχοντας στη φαρέτρα του τη φαντασία του, τις επιστημονικές του γνώσεις και ένα –μη ψηφιακό –τηλεσκόπιο, κατάφερε να οραματιστεί
  • κόσμους απίστευτα μακρινούς
  • . Σε κάποια από τα υποθετικά του συμπεράσματα αποδείχθηκε ορθός, σε άλλα ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, πολλά από αυτά θεωρούνται –κατά πάσα πιθανότητα –εσφαλμένα.
    Για παράδειγμα έκανε το λάθος να θεωρεί σίγουρο πως όποιο είδος νοήμονος ζωής υπάρχει σε άλλους πλανήτες πρέπει να ομοιάζει κατά πολύ με τους ανθρώπους, πράγμα που σήμερα θεωρείται μάλλον απίθανο.
    Ένα λαμπρό μυαλό δεν είναι ποτέ εγγύηση ορθότητας.

    Εμείς έχουμε όμως πολύ περισσότερα «όπλα» στη διάθεση μας και το όραμα μας δεν αφορά «κόσμους μακρινούς», αφορά ΕΜΑΣ και το κομμάτι από τη ΓΗ που μας έλαχε.

    Είναι αδιανόητο το ότι δεν μπορούμε να οραματιστούμε κάτι τόσο απτό. Είναι εγκληματικό να αποδεχόμαστε ότι μόνο τα «λαμπρά μυαλά» των –δικών και ξένων –πολιτικών μπορούν να υποβοηθήσουν την εξεύρεση μιας λύσης. Είναι επίσης πιότερο ασυγχώρητο από τα λάθη του Huygens το ότι θεωρούμε σίγουρο πως οι «άλλοι» διαφέρουν τόσο πολύ από μας που η συμβίωση να καθίσταται αδύνατη.


    (Το παράδειγμα του Huygens το δανείστηκα / εμπνεύστηκα από την τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ COSMOS του Carl Sagan -δες sidebar)

    Labels: ,

    12 Comments:

    Anonymous Anonymous said...

    Ναι, δυστυχώς κάμνουμεν δήθεν όνειρα για κόσμους μακρινούς κτλ, ενώ στο ίδιο μας το σπίτι κάμνουμε τα θάλασσα. Θα σταθώ στην ανάγκη για "παραδείγματα συμβίωσης" (αντι στα επεισόδια ανεγκέφαλων που βλέπουν περισσότερο το φως της δημοσιότητος) και στο "ότι θεωρούμε σίγουρο πως οι «άλλοι» διαφέρουν τόσο πολύ από μας που η συμβίωση να καθίσταται αδύνατη".

    Είναι τόσο απλό και όμως το κάμνουμε τόσο "δύσκολο". Αυτό που ενοχλεί ίσως, είναι οτι οι πολιτικοί που μάχονται για τις εντυπώσεις και όχι την ουσία πείθουν! Και εκεί είναι που υπάρχει ανάγκη για σωστή παιδεία. Το ότι "πουλά" ο Α πολιτικός που είναι προφανώς άσχετος με την ουσία και απλά θέλει ψήφο για να "φάει", δείχνει το (χαμηλό) επίπεδο μας.

    Cheers!

    9/12/06 12:51  
    Blogger the Idiot Mouflon said...

    Ναι... αλλά πρέπει αυτά τα παραδείγματα συμβίωσης να γίνουν πράξη. Το παράδειγμα που πρότεινα στο Interaction Cores (δες link στα αρχεία) με τις βιοτεχνίες είναι απλά ένα από τα πολλά που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν...

    9/12/06 12:58  
    Blogger Mh Xeirotera said...

    Simfono me ola osa les. Dyo pragmata, to ena sxetiko to allo kati pu apla thelo na po dioti mu kanei megalh entiposh

    (1) prepei na epanaprosdiorisume to rolo ke ton skopo tis istorias- na mhn mpo se leptomeries na po oti h istoria prepei na einai ena ergalio "syllogikhs autognosias" ke OXI ena "akadimaiko" pedio pu tha stirizei, h' akoma xeirotera tha entharinei, th dieresh.

    2) Tora na xarite htan to katalilo diastima na paei o megas tassos taksidi anapsixis th Kina;;; Edo o kosmos kegete ke to... kzirisete. Eleos!

    9/12/06 13:36  
    Blogger the Idiot Mouflon said...

    Αντιληπτός ο ρόλος της Ιστορίας και της διδαχής της ΑΛΛΑ...

    ...μια τέτοια προσπάθεια για επαναπροσδιορισμό ... και με δεδομένη τη θέση της "Εθνάρχουσας Εκκλησίας" για αυξημένο λόγο στην Παιδεία ... απλά βοηθά στην ατέρμονη συζήτηση... την απουσία πράξεων... και εν τέλη στην ενδυνάμωση του κατεστημένου.

    Προτείνω απεμπλοκή των εμπλεκομένων (γκουχ, ΓΚΟΥΧ, επνίηκα...). Για παράκαμψη τους πρέπει να μεταφερθεί η συζήτηση (και η πράξη) από την Ιστορία στο Παρόν και στο Μέλλον.

    Άμα ένας ΕΚ και ΤΚ έχουν να διαχειριστούν μια βιοτεχνία μαζι... μπορούν να χασομερούν (ή αν προτιμάς χαζομερούν) με άσκοπους διαπληκτισμούς για το ποιού οι φανατικοί φόνευσαν ή βίασαν πιο πολύ... Δικαίωμα τους. Εκείνοι όμως που θα προτιμήσουν να συζητήσουν το πως λειτουργούν μαζί και ΕΜΠΡΑΚΤΑ δοκιμάσουν το -κοινά αποφασισμένο -μοντέλο λειτουργίας είναι αυτοί που στο τέλος θα ευημερήσουν.

    Και αυτό θα φανεί.

    9/12/06 13:59  
    Anonymous Anonymous said...

    Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα
    τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο
    την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα
    την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο

    Κώστας Τριπολίτης

    Πόσες φορές αλήθεια τα όνειρα και οι προσδοκίες του λαού δεν προδόθηκαν από κατώτερους των περιστάσεων «ηγέτες». Και όμως πάντα βρίσκονταν αυτοί που με την έμπνευση και την αποφασιστικότητα τους κατάφερναν να γυρίσουν το τροχό.

    Μη μου πείτε ότι πάσχω από ρομαντική αισιοδοξία γιατί ίσως και να συμφωνήσω. Όμως με δεδομένο ότι η φάρα των Κυπραίων δεν διαφέρει ανθρωπολογικά από τους υπόλοιπους ανθρώπους, νομίζω έχω δικαίωμα να ελπίζω.

    Αυτό που ξενίζει όμως είναι ότι ενώ η πολιτικές της ευρωπαϊκής λύσης, του τσιμεντώματος του ΝΑΙ και όχι λύσης σε βάθος χρόνου, του Τάσσου και της αλλοπρόσαλλης συναιπαρτσhιάς του κατέρρευσαν, κανένας δεν φαίνεται να συγκινείται. Παρόλο ότι δεν χάνω τις ελπίδες μου νιώθω ότι οι σκεφτόμενοι λιγοστεύουν και οι αδιάφοροι, οι ωχαδερφικοί και οι αχάπαροι όλο και πληθαίνουν.

    Άντε να πιω το χαμομήλι μου τώρα

    Cheers

    9/12/06 19:37  
    Blogger the Idiot Mouflon said...

    Για την πρόταση Πυρήνων Αλληλεπίδρασης τι έχεις να πεις;

    http://hlithioagrino.blogspot.com/2006/11/interaction-cores.html

    9/12/06 19:55  
    Anonymous Anonymous said...

    Μια προχωρημένη μορφή επαναπροσέγγισης καλοδεχούμενη που πιθανότατα θα την καταλήξουν γραφική οι ελληνόψυχοι. Μόνο με ένα χώρο όπως τον περιγράφεις και την υποστήριξη των γνωστών αξιέπαινων κατά τα άλλα ακτιβιστων μόνο, θα καταλήξει άλλη μια μεμονωμένη και απομονωμένη προσπάθεια.

    Είναι φανερό ότι στη Κύπρο τίποτε δεν γίνεται αποδεκτό στο πλατύ κοινό αν δεν εκπορεύεται η δεν υποστηρίζεται από κοινωνικά θεσμικά όργανα πχ κόμματα συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκκλησία ή τα ΜΜΕ.

    Δυστυχώς ο ΔΗΣΥ που είναι το μόνο εν δυνάμει κόμμα που θα μπορούσε με βάση τις θέσεις του να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες δεν θέλει άλλα και δεν μπορεί. Δεν έχει καν την έξωθεν καλή μαρτυρία.

    Για το μεταμορφωμένο ΑΚΕΛ οι απόψεις μου είναι γνωστές. Αν είναι να γίνει κάτι καλό από αυτό το χώρο θα ξεκινήσει από ελεύθερα μυαλά που διαχώρισαν τη θέση τους από την ηγεσία τους. Και είναι πολλοί. Μένει να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία συντονισμού των επιθυμιών και μετουσίωση τους σε ενέργειες. Επίσης συντονισμός με ανένταχτους ακτιβιστες και από τις δύο κοινότητες. Πράγμα δύσκολο στο παρόν αλλά όσο οι αριστεροφρονες που θα έχουν αποκλείσει κάθε ελπίδα για καλύτερο μέλλον από την ηγεσίας του ΑΚΕΛ θα πληθαίνουν τα πράγματα μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά.

    Ότι εκπορευτεί από κομμάτι του ΑΚΕΛ θα λάβει δημοσιότητα, έστω και αρνητική. Και την χρειάζεται ο χώρος νοουμένου ότι πολλές αξιόλογες εκδηλώσεις θάβονται από τα μέσα. Νομίζω ότι είναι ένας τρόπος να βρουν πολλοί άνθρωποι έκφραση στη βάση κάποιας πλατφόρμας

    9/12/06 21:17  
    Blogger the Idiot Mouflon said...

    Δεν μπορεί μια τέτοια προσπάθεια να έχει όποια σχέση με το επίσημο ΑΚΕΛ... η ηγεσία του ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΡΩΘΕΙ (με διάφορους τρόπους). Θα λειτουργούσαν ουσιαστικά μόνο για να εξασφαλίσουν το θάψιμο μιας τέτοις προσπάθειας...

    Είπες:"...Είναι φανερό ότι στη Κύπρο τίποτε δεν γίνεται αποδεκτό στο πλατύ κοινό αν δεν εκπορεύεται η δεν υποστηρίζεται από κοινωνικά θεσμικά όργανα πχ κόμματα συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκκλησία ή τα ΜΜΕ..."

    Διαφωνώ... υπάρχουν τρόποι να τους πιάσεις όλους αυτούς αδιάβαστους*... αλλάξαν οι καιροί.
    Θέλει όμως σκληρή δουλειά και κεφάλαιο (αει γαμήσου ρε Μαρξ!!!).


    * -> ένα Αγρινό φοράει ένα χαμόγελο διαβολικό <-

    9/12/06 23:33  
    Anonymous Anonymous said...

    Αααα!!! Κεφάλαιο, γιάσου ρε Μαρξ!

    Συμφωνώ ότι το ΑΚΕΛ θα θάψει οποια προσπάθεια γίνει έξω από την επίσημη γραμμή.

    Αυτά τα ουτοπικά τα φαγαμε στη μάπα χίλιες φορές. Και έλα τώρα μεταξύ μας, ποιός θα πείσει το κεφάλαιο που χρηματοδότησε το ΟΧΙ με πακτωλούς χρήμάτων με χαρτόσημα και αποδείξεις, να υποστηρίξει την επανένωση;

    Αφού μπήκαμε στη συζήτηση θα ήθελα να έχω την γνώμη σου και στα υπόλοιπα σημεία. Ας μην μένουμε μόνο στη διαφωνία, δεν νομίζω η επιμονή στη διαφωνία να προσφέρει οποιανδήποτε υπηρεσία σε κανένα. Θα μου αρεσε οι άνθρωποι να ξεκινουν από αυτά που τους ενώνουν!

    Cheers

    10/12/06 01:57  
    Blogger the Idiot Mouflon said...

    Ρε λεβέντη μου... αφού κάνανε μόδα και δω στην επαρχία το Survivor με μοτίβο Έλληνες εναντίων Τούρκων...

    Μια παραγωγή αντι-Survivor μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (έτσι βγάζεις έξω τα ΜΜΕ και τα Κόμματα) ... με απουσία των αρνητικών στοιχείων (όπως τα περιέγραψα στα σχετικά ποστ... διάβασε τα ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ σε παρακαλώ) και με παρουσία των θετικών... δηλαδή με την ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ μιας τέτοιας κατάστασης... και όχι την επιβολή της...

    ... πιστεύεις ότι με κεφάλαιο... σκληρή δουλειά... υπομονή και σάλιο δεν μπορεί να γίνει μια ΑΞΙΟΛΟΓΗ αρχή;

    Εγώ πιστεύω πως γίνεται... φτάνει κάποιοι να κάνουν ορισμένες θυσίες... δε θα είναι δα και οι μεγαλύτερες...

    10/12/06 03:38  
    Anonymous Anonymous said...

    ενδιαφέρον οι πυρήνες αλληλεπίδρασης... αλλά, ποιοι θα είναι πρόθυμοι να πάνε σε τέτοιο πράγμα -αυτοί που ήδη έχουν αλληλεπιδράσει με τους "απέναντι". Αυτοί που πρέπει να "πειστούν" δεν θα πάνε και αν πάλι το δουν στην ΤιΒι, εννα πειστούν; Δε τι παράδειγμα δίνει το survivor...:P

    11/12/06 23:57  
    Blogger the Idiot Mouflon said...

    Αν διάβασες το "interaction-cores" θα πρόσεξες ότι περιέγραψα κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ή Αρχές...

    Το γιατί ο κλασικός τρόπος λειτουργίας της Τηλεόρασης δεν μπορεί να αποβεί παραγωγικός με θετικό τρόπο θα το αγγίξω ως θέμα στα προσεχή μέρη του "Αύρα του Νικητή"... για την ώρα, δώσε προσοχή στο

    http://hlithioagrino.blogspot.com/2006/11/interaction-cores.html

    όπου ακριβώς διαφοροποιώ την συγκεκριμένη πρόταση από καταστάσεις Survivor / Big Brother.

    12/12/06 14:07  

    Post a Comment

    << Home